dinsdag 30 augustus 2016

11 redenen waarom het belangrijk is om voldoende water te drinken
Als het om gezondheid gaat zijn wij mensen vaak geneigd om de oplossing buiten ons te zoeken. Voor kwaaltjes en klachten gaan we snel even langs bij de dokter, terwijl er veel dingen zijn die we zelf kunnen doen om ons lichaam gezond te houden. Zoals onder anderen, voldoende water drinken! Dit is iets wat iedereen weet, maar veel mensen niet doen. Simpelweg omdat het wordt vergeten en niet iedereen het lekker vindt.
Voldoende vocht is erg belangrijk voor een goede gezondheid en het kan gezondheidsproblemen voorkomen. Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk voor ons?

1. Gezond hart
Door voldoende water te drinken kun je de kans op een hartaanval verlagen.

2. Belangrijk voor spieren en gewrichten
Bij het aanspannen en strekken van de spieren speelt water een belangrijke rol. Onvoldoende vocht kan de werking van de spieren verminderen, hierdoor kun je kramp krijgen. Water zorgt er ook voor dat de smering in je gewrichten goed is.
Erg belangrijk dus ook voor mensen met Fibromyalgie.

3. Het gaat hoofdpijn tegen
Als mensen hoofdpijn hebben wordt er vaak gezegd; "drink maar wat water". Dit is niet voor niets. Onvoldoende vocht in het lichaam is vaak de oorzaak van hoofdpijn. Zorg dus als je hoofdpijn hebt dat je eerst een paar glazen water drinkt, voor je meteen pijnstillers neemt.

4. Verdrijft afvalstoffen
Op allerlei manieren komen afvalstoffen je lichaam binnen. Door de vervuilde lucht, voeding. Deze afvalstoffen worden door zweten of urineren afgedreven. Het is dus van belang voldoende vocht binnen te krijgen om dit proces goed te laten verlopen.

5. Hersenactiviteit
De hersenen bestaan voor 80% uit water. Voor een goede hersenactiviteit is voldoende water belangrijk. Onvoldoende vocht kan zorgen dat verschillende stofjes in de hersenen niet goed worden doorgegeven, hierdoor verloopt de communicatie tussen de hersencellen minder goed. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je moeite hebt met concentreren, vergeetachtig bent, minder goed kunt presteren.

6. Humeur
Onvoldoende water kan er ook voor zorgen dat je je uitgeput en prikkelbaar voelt. Voldoende water zorgt voor een beter humeur! Daarnaast voel je je energieker en productiever, en heeft het een positieve invloed op je reactievermogen.

7. Stoelgang
Om voedingstoffen goed te verwerken heeft het lichaam water nodig. Voor een goede darmwerking is het zelfs belangrijk om die 2 liter te drinken, dit is van belang om de ophoping van gifstoffen en toxines in de darmen op te schonen.

8. Versterkt het immuunsysteem
Voldoende water zorgt dat er een goede stroming van vocht is door de lymfeklieren. De lymfeklieren filteren het vocht, waardoor bacteriën en ziekteverwekkers worden verdreven.

9. Stimuleert de stofwisseling
De stofwisseling wordt gestimuleerd door voldoende vocht te drinken. Dit is positief als je wat kilo's kwijt wilt. Als je 1 of 2 glazen water drinkt, 30 minuten voor een maaltijd, eet je ook nog eens minder omdat het water zorgt voor een "vol"gevoel.

10. Gezonde huid
Als je onvoldoende water drinkt wordt de huid minder soepel, dus als je tekenen van ouder worden, zoals rimpels, nog even wil uitstellen is het belangrijk om voldoende water te drinken. Vocht zorgt er namelijk voor dat de huid jong en gezond blijft.

11. Fit wakker worden
's Nachts verlies je veel vocht. Als je 1 a 2 glazen water drinkt als je opstaat wordt dit tekort meteen aangevuld en worden de organen in je lijf geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat je je gauw nadat je bent opgestaan ook echt wakker voelt.

Hulp van je smartphone/tablet
Water is dus erg belangrijk voor het goed functioneren van het hele lichaam.
Water drinken is iets wat we op een dag al snel vergeten. Veel mensen hebben moeite met het voldoende drinken van water. Zoals je net hebt kunnen lezen is het wel van belang om genoeg vocht binnen te krijgen. Je kunt aan je urine zien of je genoeg water drinkt of niet. Als de urine licht van kleur is, drink je voldoende! Er zijn tegenwoordig ook apps die je kunnen helpen om voldoende te drinken. Je kunt in de app bijhouden hoeveel je drinkt en je wordt eraan herinnerd om te drinken. Erg handig!
2 voorbeelden zijn:
- ANDROID: Hydro Coach
- iOS: Aqualert

Kun je ook teveel drinken?
Ja dat kan! Maar daarvoor moet je ook echt veel drinken. Dan krijg je nl. watervergiftiging.
Dit kan voor komen als er in één keer teveel en te snel water wordt gedronken. 3 Liter per uur kan al zorgen voor een watervergiftiging.
De hoeveelheid water verstoort het balans van de zouten in ons lichaam. De nieren kunnen de hoeveelheid vocht niet zo snel afdrijven waardoor er teveel water in het bloed terecht komt. Dit heeft weer gevolgen voor de cellen, die nemen al het water op en gaan zwellen. Dit kan zorgen voor hoofdpijn, maar in extreme gevallen, als de cellen in de hersenen zo gezwollen zijn dat ze de bloedvaten dichtdrukken, kun je bewusteloos raken.
Mocht je veel water willen drinken wordt er aangeraden om hierbij te eten. Als je het gevoel hebt dat je teveel hebt gedronken kun je het beste zout nuttigen, om het zoutgehalte aan te vullen.

Bron: Bailine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten