maandag 21 november 2016

Pepernoten

Welke pepernoten kun je het beste kiezen als je op gewicht wilt blijven?
Hoe gezond zijn deze pepernoten? Welke keuzes kun je het beste maken, zodat je straks niet schrikt op de weegschaal? Het begint vooral met het op tijd “instellen” van je mindset.
“Eén pepernoot kan toch geen kwaad?”
Veel mensen zeggen: “Af en toe een handje pepernoten in de Sinterklaastijd kan toch geen kwaad?” Nee, als je het bij één laat niet. Daar zit nou juist het probleem. De meeste mensen kunnen geen weerstand bieden aan pepernoten. Als je eenmaal toegeeft aan het eerste handje pepernoten ga je steeds meer zoetigheid eten. Je triggert iets in je hersenen waardoor je een suikerbehoefte activeert.
Dat heeft te maken met een diepgeworteld verlangen naar zoetigheid in combinatie met pieken in je bloedsuikerspiegel. Voor je het weet, neem je hier en daar een handje pepernoten en nog een handje en nog een handje… Herken je dat? Ongemerkt word je zo steeds dikker en meer vermoeid. Er is een oplossing, lees nog even verder…
Zakje pepernoten = 19 suikerklontjes!!
Wist je dat een gemiddeld zakje pepernoten hetzelfde effect op je lichaam heeft als 19 suikerklontjes? Pepernoten en ander strooigoed zitten boordevol suikers en hebben verder nauwelijks voedingswaarde. Ook niet de glutenvrije kruidnoten die ineens in de biologische winkels liggen. Pepernoten zijn voornamelijk lege calorieën waar je dik van wordt.
En niet alleen dik, de suikers maken je ook moe en futloos. Je bloedsuikerspiegel gaat pieken en daarna dalen. Hierdoor voel je de energie uit je lichaam weg stromen en na een korte tijd heb je weer zin in snoep.
Die ene pepernoot is dus riskanter dan je denkt, met name als je gevoelig bent voor suikerverslaving. De nieuwste trend is glutenvrije pepernoten. Dan lijken ze ineens heel “gezond”. Hou jezelf niet voor de gek, ook glutenvrije pepernoten kun je beter overslaan, net als “ambachtelijke” kruidnoten. Maar hoe doe je dat?
Is de suikervrije speltpepernoot een goed alternatief?
Fabrikanten en bakkers merken ook dat mensen zich steeds bewuster worden van de gezondheidsnadelen van suikers en tarwe. Daarom zie je nu in de schappen ook suikervrije speltpepernoten.
Zijn deze echt gezonder? Uit onderzoek blijkt dat je van kunstmatige zoetstoffen indirect toch dik wordt. Je houdt je zoete smaak in stand en verstoort je stofwisseling. Ook kun je er een opgeblazen gevoel van krijgen.
Daar komt nog bij dat spelt misschien iets beter is dan tarwe. Maar ook spelt bevat gluten en vrijwel alle speltproducten bevatten nog steeds vooral tarwe, omdat het product anders te duur zou worden.
De gezonde eiwitkruidnoot?
Een ander voorbeeld is de eiwitkruidnoot met havermeel van Body & Fit. Echt gezond is het niet. Er zit onder meer maltitol in, een zoetstof die het lichaam niet herkent.
Of kun je beter kruidnoten eten?
Een pepernoot is volgens het Van Dale woordenboek een half bolletje van speculaas en een kruidnoot is een synoniem van pepernoot. Ze zijn dus gewoon hetzelfde.
Sommige bakkers maken wel onderscheid. Zij verstaan onder pepernoten hun lichtbruine vierkanten brokjes peperkoek en noemen de donkerbruine speculaasrondjes kruidnoten. Ze zijn allebei even ongezond… tenzij je zelf gezonde pepernoten maakt.
Hoe voorkom je dat je aan het eind van het jaar schrikt op de weegschaal?
Al je kennis over gezond eten en “gezonde” pepernoten gaat je alleen helpen als je ook echt ACTIE neemt. En dat gaat zeker in de komende feestmaand nog een stap verder dan zelf gezonde pepernoten bakken. Anders kom je alsnog ongemerkt kilo’s aan en schrik je straks op de weegschaal. De enige manier die echt werkt is dat je van te voren – dus NU – je mindset goed instelt.
Besluit NU dat je alleen op 5 december een handje pepernoten eet. Bak ze lekker zelf, misschien samen met anderen. Dan doe je toch gezellig mee en geniet je er echt van.
Besluit NU ook dat je de komende weken de bakjes pepernoten niet aanraakt, onder geen enkel beding. Bedenk erbij dat het snoepgoed puur ongezond is en dat je er moe en dik van wordt.
Oefen in gedachten elke dag dat je de pepernoten overslaat als ze weer ergens op een toonbank staan. Zelf bedenk ik erbij dat allerlei mensen met hun ongewassen handen in de bakjes hebben gegraaid. Dat helpt ook om ze te laten staan.

Geef je lichaam goede voedingsstoffen, dat helpt ook

Bron; Bailine


Geen opmerkingen:

Een reactie posten