maandag 21 november 2016

Recept gezonde pepernoten




Zelf gezonde pepernoten maken
Niet altijd alles hoeft gezond te zijn en pepernoten in de Sinterklaastijd is ook een traditie. Misschien is het dan een idee om zelf je pepernoten te bakken? Het is gezellig en je weet precies wat er in zit. Dit is een recept voor gluten- en lactosevrije pepernoten zonder e-nummers en ook zonder suiker of kunstmatige zoetstof.


Bak zelf gezonde pepernoten

INGREDIENTEN 

  • 150 gram boekweitmeel 
  • 50 gram amandelmeel 
  • 2 theelepels speculaaskruiden (40 gram kaneel, 10 gram nootmuskaat, 5 gram kruidnagel, 5 gram kardemom, 5 gram witte peper, 5 gram korianderzaad, 5 gram gemberpoeder, 5 gram anijszaad, 5 gram foelie) 
  • 4 theelepels kaneel 
  • 5 eetlepels kokosolie 
  • 4 eetlepels amandelmelk, ongezoet
    Optioneel:
    20 gram kokosbloesemsuiker. Dit is wat mij betreft niet nodig. Als je al wat langer goed clean eet heb je de suikers niet meer nodig en kun je ze weg laten. Probeer het eens. 


BEREIDING
  • Verwarm de oven voor op 175 graden. 
  • Verwarm kokosolie totdat deze vloeibaar is. 
  • Meng in een kom alle ingrediĆ«nten tot een deeg. Is het deeg te droog? Voeg dan extra melk toe. Is het te nat, voeg dan nog wat extra meel toe. Lukt het niet om er balletjes van te draaien? Zet dan het deeg even in de koelkast. 
  • Kneed balletjes van het deeg en druk ze plat tot pepernoten. 
  • Verdeel de pepernoten op een bakplaat met bakpapier. 
  • Plaats 20 minuten in de oven totdat de kruidnoten lichtbruin kleuren. 
  • Laat ze even afkoelen buiten de oven, zodat ze lekker krokant worden. 

Bron; Bailine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten