maandag 6 februari 2017

Het belang van Vitamine C in de wintermaandenDe griepepidemie die al negen weken in Nederland rondwaart, lijkt langzaam af te nemen. Hoewel de griepgolf nu al langer duurt dan normaal spreekt men van een milde epidemie. Huisartsen zien vooral veel jonge kinderen tot vier jaar en 65 plussers met griepverschijnselen.

Het belang van Vitamine C in de wintermaanden

Vitamine C (ascorbinezuur) is nodig voor een goede weerstand tegen infecties, wondgenezing, gezonde botten, tanden en bloedvaten.

Vitamine C speelt een rol bij de vorming van hormonen en collageen (een eiwit in bindweefsel en kraakbeen), bevordert de opname van ijzer uit de voeding en is een belangrijke antioxidant. Ons lichaam kan zelf deze vitamine niet aanmaken, maar het is wel een enorm belangrijke vitamine.

Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Vitamine C is noodzakelijk voor versterking van ons immuunsysteem. Allerlei infecties en ziektes kunnen beter bestreden worden als we maar voldoende vitamine C in ons lichaam hebben. Daarom kan het goed zijn om in de wintermaanden extra vitamine C te gebruiken. Advies aan volwassenen is om dagelijks 1000mg in te nemen. Neem tijdens een periode van verkoudheid of griep extra, 2000 tot 3000 mg per dag. Neem het dan verspreid over de dag in, 1000 mg per keer. Als we namelijk in zo’n situatie voldoende vitamine C gebruiken maakt het lichaam zelf weer een stofje aan, (interferon), wat ons helpt om het virus weg te werken.

Wat het lichaam niet nodig heeft zal het zelf weer uitplassen. Ook in een periode met veel stress kan het nodig zijn om extra vitamine C te gebruiken, om de weerstand op peil te houden.

Bron: Nu.nl, http://www.klassiekehomeopathie.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten