dinsdag 14 maart 2017

MelatonineMelatonine is bij velen ook bekend als het slaaphormoon. Overdag is de afgifte van dit hormoon minimaal. In de avond en onder de afwezigheid van blauw licht stijgt de aanmaak hiervan. In werkelijkheid doet melatonine veel meer dan alleen het reguleren van je slaap en waak ritme. Hieronder tref je de belangrijkste functies aan van dit hormoon.

Melatonine versterkt het immuunsysteem
Melatonine heeft op verschillende manieren een gunstige invloed op ons immuunsysteem. Niet alleen stimuleert het de afgifte van T-helper cellen, maar ook ‘Natural killer’ cellen, Monocyten en Macrofagen. Hoe sneller deze cellen in actie komen hoe sneller het immuunsysteem tot rust komt.

Melatonine en de relatie met diabetes en overgewicht
Melatonine heeft een gunstige invloed op de insuline gevoeligheid. Hoe hoger de insuline gevoeligheid hoe beter glucose in de cel kan komen. Minder insuline zorgt ervoor dat er meer suiker in het bloed achterblijft en insuline receptoren hiervoor ongevoelig worden. Dit zorgt ervoor dat de alvleesklier meer insuline gaat produceren. Het gevolg hiervan is dat de kans op het krijgen van diabetes toeneemt omdat de alvleesklier uitgeput raakt.

Supplementen voor een optimale afgifte van melatonine
Voor de aanmaak van melatonine heeft je lichaam verschillende hulpstoffen nodig. Een belangrijke hulpstof is bijvoorbeeld magnesium. Voor de aanmaak van magnesium heb je ook verschillende B vitamines nodig. Denk hierbij aan vitamine B3, B6 en B11 en B12. Wanneer je problemen hebt om in slaap te vallen en de laatste tijd wat vaker moe bent kan een actieve vitamine B complex uitkomst bieden. Het voordeel van actieve B vitamines is dat je lichaam niet een aantal stappen moet uitvoeren om de vitamines te activeren.

Hoe optimaliseren we de aanmaak van melatonine?

Algemene tips;
  • Melatonine is gek op de R van regelmaat. Zorg er daarom voor dat je zo vaak mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed gaat en rond hetzelfde tijdstip op een natuurlijke manier wakker wordt. De wekker valt daar helaas niet onder.
  • Sta op de dagen dat je vrij bent liever niet meer dan 1,5 uur later op dan doordeweekse dagen.
  • Waar het omgaat is dat je jouw lichaam traint om het verschil te zien tussen dag en nacht. Veel binnen zitten met kunstlicht maakt ons ziek. Wanneer je opstaat, doe je het raam open en kijk je met gesloten ogen richting de zon en geniet hier een paar seconden van.
  • Dim je lichten in de avond (voor zover dit mogelijk is) of zet alle lichten uit die veel wit licht afgeven.
  • Leef zoveel mogelijk volgens het ritme van de natuur. Dat betekent; ’s avonds zo min mogelijk blauw of wit licht. Zo lang er wit en of blauw licht is, kan melatonine niet worden aangemaakt. Tip: download in de App Store een blauw licht blokker (blue light blocker/filter) voor je telefoon. Op de iPhone zit deze functionaliteit er standaard op.
  • Download ook het programma F.lux (gratis) Deze software zorgt ervoor dat blauw licht uit je scherm wordt gefilterd nadat de zon onder gaat.
  • Zorg ervoor dat je avondmaaltijd voldoende eiwitten bevat. Voor de aanmaak van melatonine heb je het aminozuur l-tryptofaan nodig. Dit zit bijvoorbeeld in kip, vis, vlees of amandelen.
  • Zorg ervoor dat je jouw avondmaaltijd niet te laat eet. Het liefst voor 19.00 uur. Hoe later je eet, hoe actiever je spijsvertering. Dit heeft weer een negatieve invloed op de aanmaak van melatonine omdat je lichaam niet tot rust komt.
  • Eet één uur voordat je naar bed gaat twee kiwi’s of een handjevol kersen. Beide fruit soorten verhogen de afgifte van melatonine op een natuurlijke manier. Let wel, dit is iets anders dan het eten van een hele maaltijd (zie vorige tip).

Bron: Poweracademy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten