maandag 27 maart 2017

Suiker op etikettenSuiker zit in snoep, koek en chocolade. Dat weten we. Maar suiker is ook aanwezig in veel voorbewerkte producten. Zoals bij vlees, vleeswaren, sauzen, blikgroenten en smeersels voor op brood. Onze supermarkt bestaat voornamelijk uit pakjes en zakjes. En potjes. Het lijkt wel of er elke week nieuwe smaken worden toegevoegd aan het assortiment. Je hoeft alleen maar water toe te voegen. Of nog wat groenten. Maar de echte smaak zit in het pakje, of zakje, of potje.

Benamingen voor suiker
Hoe weet je of ergens suiker in zit? Daar is maar één oplossing voor, etiketten lezen. Om meer specifiek te zijn, de ingrediënten. Suiker gaat schuil onder een hele hoop namen. Al die namen kunnen gebruikt worden in een product en op de ingrediëntenlijst, dus het is belangrijk ze te kennen.

Een lijst van benamingen van suiker is:
Basterdsuiker -Bruine suiker - Dextrose -Druivensuiker -Fructose(-stroop) -Maisstroop -Maismoutstroop -Geleisuiker -Glucose(-stroop) -Glucose-fructosestroop -Invertsuiker -Kandij(-suiker) -Kristalsuiker -Maltodextrine -Melasse(-stroop) -Rietsuiker -Sacharose -Sucrose -Suiker -Vanillesuiker.

Etiketten lezen
Op etiketten vind je keurmerken, de voedingswaarde, soms de herkomst of manier van telen (zeker als dit een positief verhaal is) en ook een ingrediëntenlijst. Aan de hand van deze laatste kun je, zoals gezegd, vinden welke ingrediënten terug te vinden zijn in het product. Er staat helaas niet bij hoeveel er in het bepaalde product zit, maar één ding kun je goed onthouden: ze staan altijd op volgorde. Het eerstgenoemde ingrediënt is het meest aanwezig, het laatst genoemde ingrediënt is het minst aanwezig in het product. Via de ingrediëntenlijst kun je terugvinden of er suiker in het product zit. Op basis van die informatie kun je afwegen of het product geschikt is om te kopen, of niet. Op de ingrediëntenlijst staat dan één (of meerdere) van de bovengenoemde benamingen van suiker. Het is een misvatting dat je aan de hand van de voedingswaardetabel kunt zien of ergens suiker in zit. Het geeft aan of er suikers (koolhydraten, waarvan suikers….) inzitten, maar dit kunnen zowel natuurlijke of geraffineerde zijn. De enige manier om erachter te komen met welke soort je te maken hebt, is de ingrediëntenlijst lezen.

Het is bijvoorbeeld normaal dat er in ketchup een vrij hoog aantal grammen bij ‘koolhydraten, waarvan suikers’ staat. In ketchup zit vaak wat toegevoegde suiker, maar tomaten bevatten van nature ook suiker. En zoals je weet bestaat ketchup voornamelijk uit tomaten.

De plek op de ingrediëntenlijst
Waar precies één van de benamingen van suiker staat in de ingrediëntenlijst, is van belang. Het ingrediënt wat het meest aanwezig is in het specifieke product, staat als eerste. In ketchup is dat dus meestal tomaten, omdat tomaten de grootste hoeveelheid uitmaken in ketchup. Vervolgens volgt de ingrediëntenlijst de volgorde van de grootte van hoeveelheid. Het eerstgenoemde ingrediënt is dus het meest aanwezig, en het laatst genoemde ingrediënt het minst aanwezig. Als suiker ergens op de laatste plaats staat, is de kans klein dat er echt veel suiker in je product zit. Denk aan vlees en vleeswaren, sauzen, etc. Bij iets als hagelslag, vruchtendrank en koek kun je snel zien dat er én veel gram suiker in het product zit, en suiker staat ergens bij de eerste paar ingrediënten die genoemd worden.

Omdat het belangrijk is niet teveel suiker te eten, is het slim om strenger te zijn op de echt grote suikerbevattende producten. De producten met maar een gram suiker spelen een veel minder belangrijke rol. Je kunt er dus prima voor kiezen, in het kader van balans, deze producten wel te nemen als je dat fijn, makkelijk of prettig vindt.

Waarom zit suiker overal in?
Op zoek naar suikervrije, of gewoon pure producten merk je al snel dat suiker echt overal in zit. Best vervelend! Waarom doen fabrikanten dat eigenlijk? Suiker wordt gebruikt als een conserveermiddel. Etenswaren met suiker kunnen langer bewaard worden en suiker is lekker goedkoop. Ook draagt suiker soms bij aan de structuur van een product. Cake wordt bijvoorbeeld gemakkelijk luchtiger met suiker. En mensen houden van zoet. En suiker is een goedkoop middel om een product lekker zoet te maken.


Bron: voedzo.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten