maandag 1 mei 2017

6 mei internationale Anti Dieet DagOp 6 mei herdenken we wereldwijd slachtoffers die als gevolg van eetstoornissen, ongezond gebruik van medische hulpmiddelen en operatieve ingrepen zijn overleden. Er wordt op deze dag stilgestaan bij de gevaren van strenge diëten. De internationale Anti Dieet dag is in 1992 ingesteld als reactie op de zelfmoord van een 15 jarig meisje met maat 42. Ze beëindigde haar leven, omdat ze er niet meer tegen kon dat ze zo dik was.

Een dieet geschiedenis blijkt een van de belangrijkste voorspellers voor BED (Big Eating Disorder) te zijn. De dieet geschiedenis start bovendien op steeds jongere leeftijd. Onderzoek toonde 8 jaar geleden aan dat slechts acht procent van de kinderen tussen 7 en 10 jaar nog nooit heeft gelijnd. Eetstoornissen als Anorexia en Boulimia Nervosa worden op steeds jongere leeftijd gesignaleerd. Dieetkuren zijn onverminderd populair onder tieners.

De Internationale Anti Dieet dag is nodig om aandacht te vragen voor de zin en onzin van dieetkuren, voor de moeilijkheden die er bestaan om permanent patronen (gewoontes) te doorbreken. Om stigmatisering en discriminatie van dikke mensen tegen te gaan en de noodzaak van gezond gewicht te onderstrepen.

Dieetkuren werken niet en hebben zelfs schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Afvallen gaat niet alleen om minder eten. Maar liefst 95% van de mensen die een dieetkuur volgt, valt terug in oude gewoontes en oud gewicht. Ruim de helft met nog wat extra kilo’s. Door herhaaldelijke periodes van schaarste, wordt het extra moeilijk om gewicht te verliezen. Het effect uit zich dan ook in voedseltekorten, hart- en vaatziekten en toename van het aantal mensen met overgewicht, obesitas en eetstoornissen.

Als een dieet minder dan 1200 kilocalorieën per dag levert, krijg je te weinig voedingsstoffen binnen zoals vezels, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen.

Door een aantal kilo’s af te vallen als je te zwaar bent neemt het risico op chronische ziekten af. Pas je voedingspatroon geleidelijk aan en probeer oude vastgeroeste ongezonde gewoontes te doorbreken, al dan niet met professionele hulp.

Bron: Voedingscentrum, Nederlandse obesitas vereniging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten