maandag 8 mei 2017

Waarom minder eten en meer bewegen niet helptWe worden te dik van teveel eten. Dat is tenminste wat ons verteld wordt. We eten teveel en bewegen te weinig. Eigen schuld, dikke bult! Moet je maar beter je best doen! Stop nu eens met teveel eten, eet nu gewoon wat minder en ga meer bewegen! Dat is de enige manier om af te vallen!

Onzin!
Als je ooit het programma Obese gezien hebt, krijg je inderdaad de indruk dat het allemaal een kwestie van discipline is. Op dieet gaan en jezelf afbeulen in de sportschool (liefst nog met een coach erbij die je de huid vol scheldt) is de enige manier om van dat overgewicht af te komen. Deskundigen blijven roepen dat je vanzelf afvalt als je minder gaat eten. Echter iedereen die kampt met overgewicht weet dat dat niet zo eenvoudig is! Weet dat 90% van de mensen die zoveel gewicht verloren zijn in die TV programma’s weer net zo zwaar of zelfs nog zwaarder zijn geworden na afloop van het programma.

En eigenlijk is dat heel logisch!
We worden namelijk niet te zwaar omdat we teveel gaan eten, we gaan teveel eten omdat er een proces gaande is in je lichaam dat vraagt om meer en verkeerd voedsel. Een lichaam dat energie tekort komt, gaat op zoek naar meer voedsel en gaat zeker geen energie verspillen aan bewegen. Je gaat namelijk niet zomaar meer eten en minder bewegen omdat je niets anders te doen hebt. Een gezond lichaam wil bewegen en heeft geen behoefte aan teveel en verkeerd voedsel! Als je te zwaar bent, en jezelf gaat afbeulen en een streng dieet volgt, kun je misschien wel afvallen, maar daarmee ga je tegen de natuurlijke behoefte van je lijf in. Jouw lichaam heeft namelijk behoefte aan extra energie.

Je kunt ervan uitgaan dat de behoefte aan meer voedsel ontstaat door een lichamelijk proces waarvan je het bestaan niet kent. Dat kan 1), een lichte ontstekingsreactie in de darmen zijn, omdat je iets eet waar je niet tegen kunt. 2), Of een disbalans in de darmflora door teveel antibiotica in het verleden. 3) Of een mineralentekort door langdurige stress, door hormonen of door een virusinfectie, schildklierproblemen, of nog veel meer.

Wat het ook is, zolang je de oorzaak niet oplost, zal je na een periode van streng lijnen weer terug vallen. En dan kun je een eiwitdieet volgen, twee keer per jaar een vastenkuur doen, een maagverkleining laten uitvoeren, jezelf uithongeren en sporten tot je een ons weegt, maar zodra je weer terug gaat naar je oude gedrag zal je lichaam weer op dezelfde manier reageren als altijd. Misschien heb je dat zelf ook ooit ondervonden.

Veel effectiever is het om blijvend je voeding- en bewegingspatroon aan te passen. Ga eten wat bij jou past en dan zal je lichaam vanzelf minder behoefte hebben aan verkeerd voedsel. Zorg dat eventuele ontstekingen verdwijnen. Voed jezelf met de juiste nutriënten, vul tekorten aan of behandel je darmflora.

Kun je zelf alle problemen oplossen?

Nee, natuurlijk niet, maar voor de meeste mensen kan het voldoende zijn om passende voeding te gaan eten. En het is niet verbazingwekkend dat natuurlijke voeding voor het gros van de mensen die passende voeding is. Wanneer anders eten niet voldoende is om in balans te komen, besef dan dat er meer is om aan te pakken. Ga in dat geval met een professional praten, of laat je onderzoeken.

Maak de juiste voedingskeuzes weloverwogen en welbewust. Laat je niet overtuigen door de overtuigende reclamespots die blijkbaar het beste met je voor hebben of zogenaamde onderzoeken die je echt het beste ingrediënt aanbevelen. Jammer, trap er niet in. Helaas wordt onze gezondheid hier niet echt beter van.

Nooit meer uit de band springen is natuurlijk onzin, dat kan nog steeds af en toe. Maar dan is het geen gewoonte meer en zal je merken dat ook die behoefte snel afneemt. Gewoon omdat je lichaam dat zelf aangeeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten