maandag 21 augustus 2017

Voedingsmiddelen passend bij je leeftijdNaarmate we ouder worden, veranderen onze smaakpapillen. Zoet maakt plaats voor zout, we lusten ineens spruiten en drinken sloten koffie. Dit alles komt door de verandering in onze hormonen.

Ontdek waar je lichaam behoefte aan heeft.

15 tot 20 jaar: Amandelmelk
Voor je twintigste doe je er goed aan amandelmelk te drinken. Het bevat veel voedingsstoffen die je in deze levensfase nodig hebt. In amandelmelk zit vitamine E en biotine. Dat is goed voor je hart en bloedvaten, je bloedsuikerspiegel en je huid.

20 tot 25 jaar: Champignons
Tussen je twintigste en vijfentwintigste heeft je lichaam met alle feestjes en avondjes uit (hallo alcohol!) extra behoefte aan gezonde voeding. Voeding dat rijk is aan vitamine B. Denk aan vis, eieren, boerenkool en champignons. Een champignon zit vol vitamine (B2 en B3), mineralen, antioxidanten en vezels. Zorg op deze leeftijd ook voor voldoende ijzer. Dit vind je in rode linzen, zonnebloempitten, noten, vis en rundvlees.

25 tot 30 jaar: Chocolade
Meestal is dit het moment waarop vrouwen het razend druk hebben. Je klimt op de carrier ladder, je date en/of trouwt en je maakt vriendschappen voor het leven. En dus heb je behoefte aan magnesium. Magnesium helpt je te ontspannen en werkt uitstekend in tijden van stress. En het allerbeste: je vindt het in chocolade. In chocolade zit lecithine, een stof die je cholesterolgehalte verlaagt. Ook zit chocolade vol met antioxidanten, meer nog dan in granaatappels en cranberry’s. Kies wel pure chocolade met het hoogste percentage cacao. Dit doet ook nog eens wonderen voor je stofwisseling. Bonen en avocado’s zorgen overigens ook voor een magnesiumboost.

30 tot 40 jaar: Asperges
Vrouwen tussen de dertig en veertig jaar eten over het algemeen een stuk gezonder. Er wordt, met het oog op kinderen, gekozen voor eten dat echt voedzaam is. Spinazie, boerenkool, bonen, citrusvruchten en asperges bijvoorbeeld. Asperges zitten vol antioxidanten die je lichaam helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en foliumzuur. Foliumzuur is essentieel voor vrouwen die zwanger proberen te raken. Net als veel andere groene bladgroentes bevatten asperges vitamine K, dat veel mensen te kort komen. Vitamine K zorgt voor gezonde botten en een goede bloedstolling.

40 tot 50 jaar: Vette vis
Op deze leeftijd is het voorraadje met energie iets lager dan het voorheen was en dat merk je. Boosdoener is het lichaam, dat minder Q10 aanmaakt, waardoor je minder energie hebt en je je ook iets minder goed kunt concentreren. Probeer daarom twee porties sardientjes of makreel te eten per week. Een vet visje doet veel goed. Het zit boordevol omega 3, bevat eiwitten en vitamine D.

50+: Calcium i.c.m. vitamine D
Zuivelproducten met als extra suppletie vitamine D. Wees matig met zout, suiker en alcohol. Neem kleinere porties, blijf bewegen en vergeet ook de krachttraining niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten