maandag 23 oktober 2017

EiwittenEiwitten zijn moleculen die bestaan ​​uit aminozuren die ons lichaam en de cellen nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Zonder eiwitten kan ons lichaam niet functioneren. Eiwitten zijn te vinden in de spieren, huid en botten van ons lichaam. Eiwitten zorgen ook voor het transport van zuurstof in het bloed. Het menselijk lichaam bestaat uit ongeveer 100 triljoen cellen met elk een specifieke functie. Elke cel heeft duizenden verschillende eiwitten, die er samen voor zorgen dat de cel zijn werk kan doen. Eiwit bestaat uit aminozuren; aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. De aminozuren kunnen miljoenen verschillende eiwitten creëren die elk op hun beurt een specifieke taak hebben in ons lichaam. Ze zijn gemaakt van koolstof, waterstof en stikstof.
Eiwitten kunnen gebruikt worden als brandstof en als bouwstof. De belangrijkste functie van eiwitten is ze gebruiken als bouwstof. Eiwitten kunnen verschillende functies uitvoeren als bouwstof.

1 Transport voor de voedingsmiddelen
Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel voor het transporteren van voedingsmiddelen.
Eiwitten vervoeren ook vrije vetzuren in het lichaam.
2. Voor onze immuniteit
Wanneer je tekort hebt aan eiwitten heb je een minder sterk immuunsysteem en zal je sneller vatbaar zijn voor bacteriën en virussen.
3. Voor onze hormonen
Heel wat hormonen worden opgebouwd uit onze aminozuren. Eiwitten zorgen ook voor een regelproces in het lichaam, dit wil zeggen dat alle enzymen eiwitten zijn. Enzymen zijn belangrijk bij de spijsvertering door omzetten van stoffen in het lichaam in andere stoffen.
4. Voor het reguleren van de vochtbalans
Eiwitten trekken ook vocht aan in de lichaamscellen en in het bloed. Het eiwit albumine is een eiwit in het bloedplasma die een belangrijke rol te vervullen heeft voor een goede vochtbalans in het lichaam.
5. Voor je energie
Eiwit levert een 4 kilocalorie per gram op. Je lichaam kan aminozuren uit eiwit in eten of uit je spieren omzetten in glucose. Deze glucose dient als energie.
6. Voor je spieren, botten en andere lichaamsdelen
Het lichaam bestaat uit 66% water en voor een 18% uit eiwitten. Eiwitten zijn ook weefsel herstellers Bij een kleine wond zorgen de eiwitten in het lichaam dat het bloed gaat stollen en er uiteindelijk een korstje als beschermlaag ontstaat.
7. Wat zijn eiwitten als je wil afvallen
Meer eiwitten in je voedingspatroon steken zorgt ervoor dat je sneller zal afvallen. Dit komt omdat je met eiwit een langer verzadigd gevoel krijgt. Eiwitten vragen een langer verteerproces en je lichaam heeft hiervoor meer energie nodig met als gevolg dat je dus sneller vet zal verbranden.

Er zijn twee soorten eiwitten
Plantaardige eiwitten: Afkomstig uit planten. Denk aan peulvruchten, noten en eieren.
Dierlijke eiwitten: Afkomstig van dieren denk aan eieren, vis, vlees.

Wat zijn de verschillen
Het menselijk lichaam maakt zelf ook aminozuren aan maar niet alle essentiële. Dierlijke eiwitten bevatten meer essentiële dan plantaardige. Je moet dus meer plantaardig eiwitten eten om dezelfde hoeveelheid essentiële aminozuren te verkrijgen zoals bij dierlijke eiwitten.

Hoeveel eiwit heb je nodig
Het verschild van persoon tot persoon en is afhankelijk van de dagelijkse calorie inname en je gewicht. De minimale richtlijn voor niet sportende mensen bedraagt 1.5 gram en voor actieve sporters 1.8 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Een persoon van ong. 70 kilo die niet sport heeft dan 70 x 1,5 = 105 gram eiwitten zo wie zo nodig verdeeld per dag.
Mensen die ziek zijn (geweest) kunnen soms meer behoeften hebben aan eiwitten.

Eiwittekort en de gezondheidsproblemen
Eiwittekort is een belangrijke oorzaak van ziekte en kan leiden tot:
- Groeiproblemen
- Verspillen en krimp van spierweefsel, het lichaam gebruikt je spieren als brandstof
- Buikloop
- Vette lever
- Gezwollen buik
- Bloedarmoede
- Zwakkere immuunsysteem

Eiwitten bronnen
- Vlees
- Gevogelte
- Vis
- Zuivelproducten
- Zaden, pitten en noten en granen
- Eieren
- Soja
- Zeewier, paddenstoelen en peul- en kiemgroenten
-Avocado, bessen, aardbeien

Conclusie! Eiwitten zijn onmisbaar in een gezond dieet
Het eten van eiwitten is noodzakelijk voor een goede gezondheid, het is goed voor je herstel en groei, het stimuleert je vetverbranding en geeft je een voldaan gevoel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten