zondag 27 mei 2018

10 weken, 10 challenges, week 7: vegaweekEen eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan.

Vind je vlees eten gewoon niet lekker, heb je een hekel aan dierenleed, doe je het voor het milieu. Je maakt de keuze om een (beginnende) vegetariër te worden. Hoe ga je daar mee om en waar let je op?

Bij het vegetarisme wordt geen vlees of vis gegeten. Dit wordt vegetarische voeding genoemd. Soms wordt vegetarisme verward met veganisme. Bij veganisme worden alle dierlijke producten vermeden. Dus ook melk, eieren en roomboter.

Vegetarisch eten is meer dan alleen vlees weglaten. Je moet bewust met je voeding omgaan, wil je geen voedingstekorten oplopen. Vegetariërs lopen het risico op tekorten aan ijzer, vitamine B12, vitamine D, en calcium. In dat geval zijn supplementen aan te raden, of voeding waaraan deze voedingsstoffen zijn toegevoegd.

Een bewust samengesteld vegetarisch voedingspatroon levert in ruime mate alle noodzakelijke voedingsstoffen. Volle granen, peulvruchten, fruit, vruchten, groenten, noten en zaden vormen de basis van een vegetarisch voedingspatroon. Deze ingrediënten kun je dus het beste in meer dan één bereiding verwerken. Aanvullen kan met plantaardige oliën, zuivelproducten en eieren.

Vegetarische voedingsmiddelen zijn te herkennen aan een keurmerk. Dit is het Internationale Vegetarische Keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat het product volledig vegetarisch is. Sommige producten zijn niet geheel vegetarisch waarvan je het niet zou verwachten. Voorbeelden daarvan zijn pudding of sommige snoepjes. Hierin is gelatine verwerkt. Gelatine is gemaakt van huid en beenderen van runderen of varkens.

Er is bewezen dat vegetariërs doorgaans minder lijden aan hart- en vaatziekten, diabetes mellitus en een lager lichaamsgewicht hebben.

In Nederland wonen op dit moment ongeveer 800.000 vegetariërs. Dit aantal blijft ieder jaar stijgen. Dit komt overeen met bijna 5% van de Nederlandse bevolkingHieronder een heerlijk vegetarisch glutenvrij lunchgerecht voor u:

Glutenvrije picknick wrap met doperwten spread, courgette, mango en hazelnote

(2 wraps)


Voor de spread:

- 200 gram diepvries doperwten, ontdooid

- 10 gram verse munt blaadjes

- 30 milliliter goede olijfolie of avocado-olie

- 1 citroen, sap en rasp

- zout naar smaak

Voor de wrap:

- 1 pak Schär glutenvrije Wraps

- 1 courgette

 -1 mango

- 50 gram hazelnoten

Hoe maak je het?
1: Doe de diepvries doperwten samen met de verse munt blaadjes, de olie, het sap en de rasp van de citroen in de keukenmachine en mix tot een egale spread. Breng op smaak met een snufje zout.
2: Schil de courgette en gebruik een spirelli (of een kaasschaaf en een mesje) om dunne sliertjes van de courgette te maken.
3: Schil de mango, snij de pit eruit en snij het vruchtvlees in dunne reepjes.
4: Verwarm de oven op 200 graden Celsius en rooster de hazelnoten in circa 10 minuten goudbruin en krokant. Laat even afkoelen en hak dan fijn.
5: Gebruik een koekenpan om de wraps kort te verwarmen door ze gedurende 1,5 minuten met regelmatig keren te bakken op laag vuur.
6: Verdeel de spread over het midden van de twee wraps. Beleg het midden met courgetti en mango-reepjes, en strooi de hazelnootcrunch erover. Vouw de wrap dicht als een envelop, door beide zijden naar binnen te vouwen en bind hem dicht met een touwtje.

Eet u smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten