zondag 10 juni 2018

10 weken, 10 challenges, week 9: Makkelijke maaltijd



Een gezonde maaltijd hoeft zeker niet ingewikkeld te zijn. Om iedere dag een gevarieerde maaltijd op tafel te zetten is het van belang dat je een bepaalde “basis” voorraad in huis hebt. Bijvoorbeeld in je voorraadkast: uien, eieren, blikjes tonijn, tomaatblokjes, knoflook, zilvervliesrijst, volkoren pasta, quinoa.
Voorraad koelkast: gerookte kip of vis, hamblokjes, kaas.
Voorraad diepvries: diverse groenten, kruiden, vlees, vis.

Verse groenten zijn heerlijk maar soms is diepvries makkelijker en... het kan ook ….af en toe... in plaats van vers! Zorg dat je altijd je favoriete groentes in huis hebt! Ook groene kruiden en knoflook is handig om op voorraad in de diepvries te hebben. Vries zelf je gehakte kruiden en knoflook in, in ijsblokjesvormen of koop doosjes diepvrieskruiden.

Kook extra porties!
Altijd handig om extra porties in de diepvries te hebben liggen voor een moment dat je geen tijd hebt om te koken. Of kook extra porties om te gebruiken voor de volgende dag om mee te nemen voor je lunch.

Een makkelijke maaltijd, die vooral in deze mooie warme lente, heerlijk en uitgebalanceerd is wil ik graag met je delen. Het is vooral de bedoeling dat je zelf blijft variëren met de ingrediënten van dit recept. Je kunt ipv de (gekookte) gamba’s, ook kiezen voor tonijn, beef reepjes, gerookte zalm, ei, gerookte kip, gerookte makreel wat je zelf lekker vindt om erin te stoppen. Deze maaltijd is makkelijk als hoofdmaaltijd, maar ook als restje heel goed mee te nemen voor je lunch!

Als je zin hebt in sushi en je hebt geen zin in sushi rollen… dan is deze Quinoa Sushi bowl een uitkomst! Met een aantal simpele ingrediënten kun je er al iets heerlijks van maken. En er zijn geen regels, want je doet in deze salade wat je zelf lekker vind.

INGREDIËNTEN 2 personen:
  • 150 gram quinoa (afgespoeld)
  • 1 flinke eetlepel rijstazijn of sushi azijn
  • halve komkommer
  • 1 rijpe avocado
  • 1 bosuitje
  • snufje gedroogde chiliflakes
  • gekookte garnalen (hoeveelheid naar wens)
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 theelepel wasabi pasta
  • kneepje citroensap
  • 1 theelepel olijf of rijstolie
  • snufje zout en versgemalen zwarte peper
  • optioneel: 1 norivel, (zwarte) sesamzaadjes en tuinkers als garnering

Hoe maak je het?
Kook de quinoa gaar (volg de aanwijzingen op de verpakking), het is gaar als al het water is opgenomen. Schep de quinoa over op een bord en laat het afkoelen. Als de quinoa een beetje afgekoeld is, meng je de rijstazijn erdoorheen. Snijd de komkommer en de avocado in blokjes en de bosui in ringetjes. Maak van de mayonaise, de wasabipasta en de olie een dressing. Verdun deze eventueel met wat water als hij te dik is. Schep de gesneden groenten en de avocado door de quinoa, bestrooi met chiliflakes en meng dit goed door elkaar. Voeg de garnalen en het citroensap toe en drizzle de dressing eroverheen. Meng het nog een keer goed door elkaar zodat de dressing goed verdeeld is. Proef of de salade op smaak is en voeg indien nodig nog wat peper, zout, citroensap of dressing toe. Als je van nori houdt kun je de salade afmaken met wat reepjes nori. Maak het norivel krokant door deze even boven een vlammetje (van de gaspit) te houden of leg het vel even op een grillpan zodat hij krokant wordt. Scheur of knip het vel in kleine stukjes of reepjes. Doe de salade in een mooie bowl en garneer met wat in reepjes geknipt norivel, zwarte sesamzaadjes en eventueel wat tuinkers. En natuurlijk eet je het met stokjes!

Eet smakelijk en varieer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten