maandag 12 november 2018

Eiwitrijke voeding



1: Vis behoort tot de gezondste eiwitrijke voeding. Vis bevat tussen de 6 en 18% eiwitten. Vis-eiwitten zijn bovendien goed verteerbaar omdat het spierweefsel van vissen relatief weinig bindweefsel-eiwitten bevat zoals collageen en elastine. Smaakvolle eiwitrijke vissoorten zijn onder meer; zalm & tonijn, makreel & forel, sardines & haring, tong & kabeljauw. Ook schaal- en schelpdieren bevatten veel eiwitten en zijn zodoende toepasbaar binnen een eiwitrijk voedingspatroon.

2: Vlees is een uitstekende eiwitrijke voeding. Echter vooral bewerkt en verwerkt vlees (gehakt, worstjes, hamburgers e.d.), kunnen erg veel ongezonde verzadigde vetten en transvetten bevatten. De gezondste eiwitrijke vleessoorten zijn dan ook mager. Onder meer; paard (biefstuk en rookvlees), kip (filet), kalkoen, rundvlees (rosbief, ossenhaas, lende), varkensvlees (varkenshaas, filet, fricandeau), lamsvlees (haasjes en ribstuk), wild (hert, zwijn, konijn, eend, fazant, patrijs). Af en toe een mager stukje vlees bij je avondmaaltijd of als broodbeleg (cracker) is een prima aanvulling op eiwitrijke voeding. Je hoeft niet dagelijks vlees te eten om te profiteren van de voordelen van vleeseiwitten.

3: Zuivel bevat volop melkeiwitten. Gebruik met mate; karnemelk, kwark, yoghurt, kaas.
Groenten de plantaardige eiwitten zijn vooral bonen en peulvruchten. Denk hierbij aan; sojabonen (tofu, tempeh & sojaburgers, kapucijners en linzen, spliterwten en kikkererwten, witte en bruine bonen, tuinbonen, pinda’s.

4: Overige plantaardige eiwitten, naast klassieke eiwitrijke groenten zijn er allerlei plantaardige en semi plantaardige voedingsmiddelen die uitstekend door kunnen voor eiwitrijke voeding. Denk hier maar eens aan; kiemgroenten (taugé, waterkers, alfafa, fenegriek & lijnzaadkiemen), zeewier (kelp, chlorella & spirulina), paddenstoelen (champignons, shiitakes & oesterzwammen), noten (amandelen, kastanjes, hazelnoten en beukennoten), pitten en zaden (sesam, lijnzaad, chiazaad, zonnebloempitten en pijnboompitten), granen + graanvervangers (boekweit, havermout, quinoa). Eiwitrijke groente bestaan altijd deels uit koolhydraten. Eiwitrijke groenten passen dus in een eiwitrijk dieet dat niet persé koolhydraatarm hoeft te zijn.

5: Eieren zijn zeer rijk aan voedingseiwitten, en het kippenei is de populairste ei-soort van Nederland. Andere eieren die kunnen bijdragen aan eiwitrijke voeding zijn; eendenei & ganzenei, struisvogelei & kwartelei, kaviaar/viskuit.

6:Fruit is helaas niet echt eiwitrijk. Toch bevatten sommige fruitsoorten wat meer eiwitten dan alle overige fruitsoorten. Voorbeelden van relatief eiwitrijk fruit zijn; bessen (aalbes, rode bes, kruis & zwarte bes), avocado, banaan, mango, aardbeien. Fruit bevat veel koolhydraten (fruitsuikers), maar ook talloze essentiële vitamines en mineralen en is bovendien rijk aan voedingsvezels! Daarom vormt het een uitstekende aanvulling op eiwitrijke voeding.

Het ene voedingsmiddel bevat dus meer eiwitten dan het andere. Als je een gevarieerde, eiwitrijke voeding wilt handhaven, verweef dan in ieder geval de volgende productgroepen in je voedingspatroon; vis, schaal en schelpdieren, zeewier, noten, pitten, zaden, kiemgroenten, bonen, peulvruchten, sojaproducten, paddenstoelen, eieren, yoghurt, kwark.

Als je wekelijks van al deze eiwitrijke voedsel-categorieën eet, dan krijg je voldoende binnen van alle essentiële eiwitbouwstenen (aminozuren). Deze aminozuren heeft je lichaam nodig om te kunnen blijven functioneren.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Figuurstudio Tineke.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten