maandag 28 januari 2019

Hormonen


Hormonen zijn stoffen die lichaamscellen opdrachten geven. En dit is nodig om ons lichaam in stand te houden, ons voort te planten en te vechten of vluchten als dat nodig is. Hormonen spelen een belangrijke rol bij elk aspect van je gezondheid, inclusief denken en gevoel. Of het nu gaat om slapen, opwarmen, seks, drang naar zoet of prestaties leveren en de locatie waar je vetopslag plaatsvindt…alles heeft met hormonale activiteit te maken. Er zijn veel hormonen die een werking hebben in ons lichaam. In grote lijnen zijn dit de belangrijkste:

Suikerhormoon: (INSULINE), dit hormoon zorgt voor onze bloedsuikerspiegel.
Sekshormonen: (OESTROGEEN, PROGESTERON EN TESTOSTERON), deze hormonen zijn bepalend voor het geslacht.
(CORTISOL), dit is een belangrijk hormoon, want het zorgt ervoor dat wij adequaat op gevaar reageren.
Schildklierhormoon, dit hormoon reguleert het metabolisme en bepaald ook of wij het warm of koud hebben.
(MELATONINE), melatonine reguleert onze slaap en rust.

Al deze hormonen vervullen een rol en bovendien werken deze hormonen met elkaar samen. Daarom is een goede balans van essentieel belang om ze in harmonie met elkaar te laten werken en ervoor te zorgen dat jij je goed voelt. Als jouw hormonen in evenwicht zijn, voel jij je energiek, fit, helder in je hoofd, slaap je lekker, heb je geen eetbuien en voel je jezelf echt in balans.

Hormonen worden aangemaakt in de hormoonklieren in ons lichaam: schildklier, bijnieren, alvleesklier en de geslachtshormonen. Deze klieren geven hormonen af aan het bloed, zodat ze hun werk in het lichaam kunnen gaan doen. En omdat het lichaam er natuurlijk voor moet zorgen dat er niet te veel of te weinig hormonen werkzaam zijn, hebben wij in ons hoofd de hypofyse en de hypothalamus. Dit zijn eigenlijk de dirigenten van ons hormoon-orkest. De hormonen zijn dus de boodschappers die ervoor zorgen dat wij kunnen doen wat we moeten doen. De hormonen staan ook nog eens met elkaar in verbinding, zo moet er insuline en cortisol aangemaakt worden wanneer onze hersenen gevaar ervaren. Dit wordt allemaal gereguleerd door onze hormonen, ze zijn zo ontzettend belangrijk in ons functioneren. Maar het is in deze drukke maatschappij vol verleidingen helaas nogal lastig om dit allemaal in balans te laten verlopen.

We zijn in onze maatschappij vaak haastig en gestrest. Voeding staat steeds verder af van wat eigenlijk natuurlijk is voor ons lichaam. We worden meer en meer blootgesteld aan chemische stoffen en bewegen veel minder dan onze voorouders. Bovendien brengen we hele dagen in kunstlicht door. Allemaal heel onnatuurlijk, als je kijkt hoe ons lichaam eigenlijk is ontworpen. Met als gevolg dat ons hormonale systeem in de war raakt. En je allerlei vage lichamelijke klachten kunt ontwikkelen, variƫrend van een verstoorde cyclus, onvruchtbaarheid en overgangsklachten, schildklierproblemen en migraine tot burn-out, vermoeidheid en gebrek aan energie.Bron: Fransisca van den Berg

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Figuurstudio Tineke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten