maandag 11 februari 2019

Eetbuien


Onze hormonen hebben een grote invloed op ons eetgedrag. Leptine reguleert het verzadigingsgevoel. Ghreline wekt juist het hongergevoel op en insuline bepaalt onze bloedsuikerspiegel. Hoe meer jouw bloedsuikerspiegel schommelt, hoe meer honger je hebt. Als deze drie hormonen uit balans zijn, is er een grote kans dat jij de hele dag zin in eten hebt, dat je alsmaar snakt naar zoet of dat je juist helemaal niet kan stoppen met eten.

Oorzaken van te veel eten of zelfs eetbuien

Insuline: Als het hormoon insuline uit balans is, blijf jij maar het gevoel hebben dat je wilt blijven eten. Je bloedsuikerspiegel daalt, en jij geeft daaraan toe door te gaan eten. Je blijft op dat moment in een vicieuze cirkel zitten qua eetgedrag.

Menstruatie: Een week vóór je menstruatie is ons sekshormoon progesteron laag. Tijdens de ‘PMS-week’ voel je je vaak (wat) neerslachtig en niet lekker in je vel. Vanwege het lage peil van dit geslachtshormoon ga je dan eten.

Emoties: Je (oude) verdriet of pijn ‘weg-eten’, omdat dit voor een korte tijd een fijn gevoel geeft. Chocolade zorgt immers voor de aanmaak van belonings- en gelukshormoontjes, omdat het een hele goede bron is van phenylalaline, een stof die in je lichaam wordt omgezet in dopamine.

Beloning: Eten inzetten als beloning voor jezelf: je hebt eindelijk je rustmoment en wil jezelf belonen met iets lekkers. Vaak heb je dan als kind al geleerd om het eten van lekkers als een beloning te ervaren.

Gezelligheid: Geen nee durven zeggen omdat je denkt dat het niet als gezellig wordt ervaren als je niet mee eet.

Moe: Wanneer je veel stress ervaart voel je je vaak ook moe of zelfs uitgeput. Dan denk je dat je van veel eten meer energie krijgt. Gedeeltelijk is dit ook voor een korte tijd het geval: je ervaart even een piek in je energie. Maar daarna stort je energie weer in, het is een kortetermijnoplossing.
  1. Pas je voeding aan, schrap alle snelle koolhydraten, suikers, alcohol en ongezonde vetten. 
  2. Zorg voor voldoende gezonde vetten, die rijk zijn aan omega 3 vetzuren. 
  3. Drink voldoende water op een dag, tweeënhalve liter minimaal. We verwarren het hebben van honger vaak met dorst. 
  4. Zorg dat je dagelijks 10.000 stappen zet. Als je lijf meer beweging heeft ga je vanzelf gezondere keuzes maken. 
  5. Eet dagelijks 400 gram groente. 
  6. Laat de fruitsuikers ook even achterwege en beperk je tot 1 à 2 stuks fruit per dag, want ook deze gezondere fruitsuikers triggeren je zoetbehoefte en eetgedrag. 
  7. Begin de dag niet met een zoet, maar juist met een hartig ontbijt, want hiermee voorkom je dat je zoetbehoefte direct ‘aan’ gaat. 
  8. Ga etiketten lezen, let op E-nummers en schuilnamen voor suikers. 
  9. Slaap echt 7 à 8 uur per nacht. Na één slapeloze nacht maakt je lichaam namelijk al meer ghreline en minder leptine aan, waardoor je meer trek zult ervaren gedurende de dag. 

Bron: - Fransisca van den Berg

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Figuurstudio Tineke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten