maandag 18 maart 2019

peterseliePeterselie is een echt voorjaarskruid. Vooral bekend als garnering op het bord. In de Griekse oudheid stond peterselie symbool voor vreugde. Peterselie is een heel veelzijdig en gezond kruid. Zonde om het alleen voor garnering te gebruiken. Peterselie gaat twee jaar mee in je tuin. Je moet het dus om het jaar opnieuw zaaien of een plantje planten. Peterselie komt graag in een gespreid bedje terecht; dit kruid is dol op vochtige, voedingsrijke aarde die net is omgespit. Tegen een beetje schaduw is peterselie wel opgewassen.

Peterselie komt in drie varianten voor: krul-, blad- en wortelpeterselie. Deze laatste is een beetje een vreemde eend in de bijt, je gebruikt hiervan niet zozeer het groen als wel de wortel en het is meer groente dan een kruid. De smaak kun je vergelijken met knolselderij of pastinaak. Bladpeterselie smaakt intenser dan krul, maar wel verfijnder. Bovendien vinden veel mensen de structuur prettiger. Krulpeterselie doet het lekker in koude gerechten en als garnering. Platte peterselie is steviger van structuur en is lekker in warme schotels.

Wat voor gezonds zit er in peterselie:
Eugenol: Deze vluchtige olie staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen.
Foliumzuur: Deze vitamine beschermt cellen tegen veroudering en zou met name de kans op hart en vaatziekten terugdringen.
Kalium: Dit mineraal draagt bij aan een gezonde bloeddruk.
IJzer: De combinatie van ijzer en vitamine C maakt dat peterselie bloedarmoede kan helpen voorkomen.

Peterselie thee:
Dit kun je drinken om je menstruatie op gang te brengen. Het werkt krampopwekkend. Het kan ook helpen als je vocht vasthoudt of om je hormoonhuishouding in balans te brengen. Een kopje peterseliethee is bovendien een oppepper voor je afweersysteem. Supereenvoudig om te maken: doe een paar vers geplukte takjes in een mok, en giet er kokend water bovenop. 5 minuten laten intrekken en drinken maar.

Peterselie detox: 
Peterselie zet je nieren aan het werk en kan ook een steuntje in de rug geven aan je lever. Perfect als kruid in een detox smoothie: Maak 4 appels schoon, 2 komkommers, 2 handjes verse spinazie, 4 koolbladeren, 3 stengels bleekselderij, 1 citroen. Klein stukje gember en een handvol peterselie. Alles in de blender en drinken maar!

Wist je dat:
  • Peterselie je haar krachtiger schijnt te kunnen maken? Heb je breekbaar haar probeer dan dit eens; zet een stevige thee van een bos peterselie op een liter kokend water. Laat dit minimaal een kwartier trekken. Spoel na het wassen met dit peterseliewater je haar na.
  • Peterselie ook een slechte adem kan tackelen? Dit komt waarschijnlijk omdat er stoffen in zitten met een antibacteriële werking. Die bacteriën zijn verantwoordelijk voor nare luchtjes.
  • Als je zwanger bent of nierproblemen hebt je voorzichtig moet zijn met peterselie.

Bron: - gezond.nu

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Figuurstudio Tineke.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten