maandag 1 april 2019

Brandnetel


De meeste mensen kennen brandnetels voornamelijk als die prikkelende, vervelende plant die je overal en nergens tegenkomt. Dat brandnetel gezond is weten veel minder mensen. De grote en kleine brandnetel hebben groene bladeren met een zaagvormige rand. De onderkant van het brandnetelblad is donsachtig. De brandnetel is bedekt met zogenaamde brandharen. Deze holle haartjes veroorzaken een brandend gevoel en blaren op de huid wanneer de punt afgebroken is. Dit komt door het mierenzuur en andere irriterende stoffen die zich in de holle haartjes bevinden. Brandnetels komen erg vaak voor. Je vindt ze vaak naast wegen, bosranden en in verwaarloosde tuinen.

Brandnetel wordt in de kruidengeneeskunde als krachtige plant beschouwd. In de eerste plaats vanwege het bloeddrukverlagende effect. Brandnetel barst van de voedingsnutriënten zoals; ijzer, silicium, clacium, kalium, boron, natrium, koper, magnesium, zink, zwavel, mangaan en chroom.

Goed voor de huid:
De meeste medicinale werkingen uit de geschiedenis worden onderschreven door hedendaags wetenschappelijk onderzoek, dit heeft aangetoond dat brandnetel voorkomt en geneest huiduitslag, steenpuisten, acné, zweren en gaat vette huid en haren tegen. Voor huid en haar helpt het zowel inwendig als uitwendig gebruik. Het is goed om brandnetel te drinken als brandnetel thee, of lotion op basis van brandnetel om de huid en haar mee in te wrijven.

Goed voor de botten:
Broze nagels, kraakbeenslijtage en osteoporose worden door het innemen van brandnetel tegengegaan. Met name boron levert aan de botopbouw een belangrijke bijdrage. Dit mineraal compenseert calciumverlies. De combinatie van boron, zwavel, zink, silicium en calcium is extra goed voor de botten.

Theemerken die brandnetelthee in hun assortiment hebben zijn o.a.: Zonnatura, Pyramide, Jacob Hooy en Salus.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat brandnetel een helende invloed kan hebben bij aandoeningen als reuma, en het helpt diabetici hun bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen.

Zelf brandnetelthee maken:
Pluk ongeveer 30 brandneteltoppen per kop thee. Strooi de brandneteltoppen in een voorverwarmde theepot. Giet hier ongeveer 600 ml kokend water op en doe een deksel op de theepot. Laat de brandnetelthee ongeveer 10 minuten trekken. Giet het theewater door een zeef en geniet van je zelfgemaakt brandnetelthee!

Bron: mens en gezondheid.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Figuurstudio Tineke.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten